
 
 
 

   
 

   

 
    

 

  
  

      
    

    
 

      
 

     

  
  

   

     
 

      
 

      
  

    
 

    
 

  
    

      

 
    

   
  

 
 

  
 

    
 

 
 

 
 

TEXAS  WORKFORCE  COMMISSION
  
HIGH  DEMAND  JOB  TRAINING  PROGRAM  TECHNICAL  ASSISTANCE
  

QUESTIONS  AND ANSWERS
  
LAST UPDATED: 10/15/16
 

This document lists TWC’s answers to questions from Workforce Development Boards (Boards) or 
Economic Development Corporations (EDC) about the High Demand Job Training Program. We will 
update this list as additional questions are received. 

1. Q According to the High Demand Job Training Program (HDJTP) guidelines, "Boards must 
provide the signed written and dated Agreement(s) to the Agency when they submit 
applications." Does TWC have copies or sample Agreements available? 

A TWC does not have a copy of the agreement or a suggested sample agreement.  Boards and 
EDCs should develop their agreements, insuring they include all the elements listed in Section 7 
of the Application Submission Guidelines and Section 3 of the Application Submission Form. 

2. Q Does the High Demand Job Training Program prohibit training individuals who will go to 
work for a public entity? 

A Use of grant funds for training individuals who will go to work for a public entity is not allowable. 

3. Q Are there limits as to the type of occupations that can be funded? 
A The Application Submission Guidelines state: “High Demand Job Training, for this Program, 

means job training that supports occupations in high demand jobs as identified by Boards.” 

4. Q Can HDJTP funds be leveraged against EDC sales tax funds already expended prior to the 
grant award date? 

A No, HDJTP funds can only match EDC sales tax expenditures made after the HDJTP grant award 
date. 

5. Q Can the Board receive more than $100,000 if (a) the Board partners with more than one 
EDC, or (b) more than one application is submitted? 

A Each Board is limited to $100,000 per Board per fiscal year, regardless if the Board partners with 
more than one EDC or more than one application is submitted. Multiple applications may be 
submitted by a Board; however, total combined funding awarded to the Board may not exceed 
$100,000. 

6. Q Under the HDJTP, which expenditures/services are considered individual training 
expenditures requiring (Adult/Youth) WIOA eligibility? When a Board uses HDJTP grant 
funds for individual training or training-related expenditures (requiring assessing “basic” 
WIOA eligibility) does the Board have to enroll participants in TWIST, and if so, under what 
activity? 

A If the board uses HDJTP funds to pay for any portion of training or related costs for individuals, 
including participant support service, the Board must report those in TWIST. This includes: 
determining basic WIOA eligibility on all individual participants (trainees) using codes provided 
within the grant award; recording trainees and their services in TWIST; and Performing an 
assessment on each trainee (Note: the assessment does not need to be conducted using a 
formal assessment instrument.) 

An Individual Employment Plan (IEP) does not have to be completed on each trainee. A Board 
may enter a case note that, as a result of an assessment, the determination was made that the 
trainee would benefit from training in order to become employed. 

If the funds are used to provided direct services to individuals (Adult/Youth), then eligibility and 
WIOA OSY 75% requirement for expenditures are required.  Examples of expenditures/services 
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that are tied directly to individual participants include: paying tuition and other fees, instructors, 
course supplies, skills assessments, individual participant recruitment, job search skills 
improvement, job search, job referral, and other supportive services. 

If the funds are not used to provide direct services to individuals (Adult/Youth), then eligibility and 
WIOA OSY 75% requirement for expenditures (basic or otherwise) is not required. Examples of 
expenditures that are not considered directly tied to individuals include: equipment, consumable 
supplies, curriculum development, and minor renovation of facilities. 

7. Q What EDC-funded activities can be matched with HDJTP funds? 
A EDC sales tax dollars must be used to support direct training or training-related costs, e.g., 

instructor salaries, consumable supplies, tuition, minor renovations and student transportation. 
This does not include recruitment and outreach activities. 

8. Q What is the length of the HDJTP grant? 
A Grants may last up to fifteen (15) months. Projects lasting 12 months must have a project start 

date no later than May 1, 2017; 15-month projects must have a start before February 1, 2017. All 
grants must have an end date on or before April 30, 2018. 

9. Q Can HDJTP funds be used for “paid work experience” or be leveraged against EDC sales 
tax funds that pay for "paid work experience"? 

A HDJTP funds may be used for paid work experience. HDJTP funds may also be leveraged with 
EDC funding used for paid work experience. 

10. Q Can HDJTP funds be used for minor renovations? 
A Minor renovation is an allowable cost as long as it does not expand the size of the facility, 

increase its floor area or change its function and purpose. 

11. Q The TWC application uses the term “match.” Will the requirements for matching funds 
have to be followed? 

A Although the TWC application uses the term “matching funds”, the required EDC contribution to 
the HDJTP is considered “leveraged funds.” TWC is using WIOA funds which have no matching 
requirement; thus, any third-party contributions are considered leveraged funds. Leveraged 
funds must be for costs allowable under the federal Cost Principles in the applicable OMB 
Circulars (A-87, A-122, or A-21). The EDC must submit quarterly narratives on the progress of 
the HDJTP and the costs expended during the quarter. Documentation regarding the leveraged 
funds expended should be maintained at the EDC and available for audit. 

Example: An EDC proposes to provide supportive services (e.g., work boots, gloves, etc.) to the 
trainees as part of its contribution to the HDJTP. Participant supportive costs are allowable under 
Federal Cost Principles and would be an allowable use for leveraged funds. 

12. Q What information is required from the EDC on the quarterly narratives provided to the 
boards? 

A The EDC's quarterly reports should report cumulative expenditures and corresponding 
narrative(s) of the service/activities. Also, the report requires the numbers of participants 
assessed and number of participants trained. 
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